Sunday, November 19, 2006

40 procent - det är ingen liten grupp

Shit, det var väldigt vad många det var som ville rycka ut till Norbergs försvar! Jag måste nog angripa honom lite oftare:)
Seriöst: så bra, att det är timlönen som höjts för 60 procent av alla med minimilön efter ett år. Min fråga handlade dock om mer än så. Går det till exempel att leva på lönen efter ett år? 20 procents höjning på en så låg grundlön är ju inte direkt lysande.
Och kanske viktigast av allt: siffrorna betyder ju att 40 procent stannar kvar på minimilönen. Det är ingen liten siffra. Det handlar mest om personer utan high school utbildning, skriver Per Skedinger på Norbergs blogg, och han rekomenderar en satsning på utbildning i stället för på lön. Det är utmärkt med sådana satsningar. Kunskapslyftet var ett exempel i Sverige (och jag inbillar mig av någon anledning att Norbergs alla hangarounds, som svarat på min blogg, inte gillade den socialdemokratiska satsningen för tio år sedan ). Problemet uppstår om ekonomin ändå är uppbyggd på att en grupp jobbar med riktigt låga löner, och det finns trots allt mycket som pekar på att den är det. En mycket stor andel av de amerikanska låglönegrupperna tvingas ha två jobb. Ofta handlar det om nyinvandrade, legala som illegala. Det är fakta. Utsattheten är enorm. Den som fortfarande tvivlar om den saken bör läsa Barbara Ehrenreichs wallraffreportage Nickle and Dimed. Lysande samtidsjournalistik.
Det betyder inte att vi saknar liknande problem i Sverige eller Europa. Tvärtom. Vi har på relativt kort tid byggt upp en ekonomi som behöver lågbetald arbetskraft, svart eller vit. Att debatten om minimilön inte nått Sverige beror förstås på att de svenska lönerna sätts i kollektivavtal.

2 comments:

Anonymous said...

Barbaras bok heter "Barskrapad" på svenska.
En bok väl värd att läsa samt sätta sig själv i den situation som beskrivs, dock inte i Barbaras utan i de personer som hon möter, de personer som inte kan avbryta sin vistelse i "missären".
Intressant nu i Sverige när vi tydligen ska gå från ett kunskapssamhälle (de regionala högskolorna är ifrågasatta, Komvux skärs ner, 25:4 regler slopas, Hem PC avskaffas och avdrag för hushållstjänster införs).

Den som lever får se.

Anonymous said...

Ju snabbare vi kan efterlikna det amerikanska samhället - desto bättre! Hurra för individen, försäkringssystemet, tryggheten och jämställdheten borta i amerikat! Alla länder borde vara som USA, alla presidenter borde vara som George Bush.

Jesper - jag är så glad att jag hittat din blogg! Som en nyponros är du - tack för att du finns.