Thursday, February 21, 2008

Bra kritik av Zaremba

På Aftonbladets kultursidor har Åsa Lindeborg idag skrivit en lysande kritik av Zarembas artikelserie om kränkningar.
Läs den här.

Ut i cyberrymden!

Okej, nu har min kollega Åsa instruerat mig hur man kan pinga sina inlägg automatiskt. Detta är en sorts test. För första gången ska jag på allvar ge mig ut i cyberbloggrymden. Har aldrig pingat förut.
Oj då, det låter nästan som något man sade på skoldansen när man var 16.

Friday, February 15, 2008

Adnan Hassanpour får pris

Reportrar utan gränser i Sverige ger 2007 års pressfrihetspris till den kurdiske journalisten Adnan Hassanpour.
Det är ett sällsynt bra val. Och förskräckande på grund av sin väldiga aktualitet. Hassanpour sitter fängslad i Iran för att han skrivit regimkritiska artiklar. Han greps i januari 2007 och dömdes till döden på sommaren samma år. Han dömdes samtidigt som sin kollega Abdolwahed Botimar av en revolutionsdomstol i den iranska provinsen Kordestan. Läs mer om fallet här.

Saturday, February 09, 2008

Kvasival i en hyperdiktatur

Juntan i Burma ska hålla ett demokratiskt val. Nyheten hade varit underbar, och har kablats ut i svenska och internationella medier idag. Tyvärr är det inte riktigt sant heller.
I maj ska juntan först hålla en folkomröstning om den nya författning man arbetat fram. Förslaget slår fast att militären ska behålla den avgörande makten över landet, bland annat genom ett fast antal militära platser i landets framtida parlament. Folkomröstningen kommer säkert riggas så att författningen går igenom. Inom ramen för denna ska Burma sedan hålla "demokratiska" val. Så kan juntan undandra sig internationell kritik (Kina och andra grannländer kan hävda att militären gjort vad som krävs för att accepteras som en jämbördig stat) och allt kan ändå förbli som tidigare.
Det är en den negativa versionen. En mer positiv bild visar ett Burma där det trots allt händer något. Även Gorbatjov trodde att han kunde reformera, men låta kommunistpartiet behålla makten. Anden lämnade flaskan och ingenting gick som han tänkt sig.

Thursday, February 07, 2008

Har du tagit emot Jesus?

Hittade en intressant fråga på Washington Posts hemsida, som rätt väl speglar den kristna högerns syn på John McCain:

"För många kristna evangelistiska väljare finns det en fråga som måste besvaras innan vi kan ge vårt stöd till John McCain: Har han tagit emot Jesus Kristus som sin frälsare och Gud? Vet vi svaret på den frågan?

Undrande från Hawaii
Marco Albert"

Ja, du Marco. Bra fråga. Klart grabben måste ha erkänt Jesus för att kunna bli vald. Och så var det nån som sa att USA är en sekulär stat ...

Wednesday, February 06, 2008

Herculesplan och limpsadlar

Såg just det där klippet när piloten i ett Herculesplan stryker över huvudet på några sina kollegor. Det är verkligen helt fantastiskt. Det är som när man var liten, och de tuffaste grabbarna kom i högsta fart på sina cyklar med limpsadel och tvärbromsade precis framför oss andra. Vi som inte vågade cykla så fort och som dessutom hade en begagnad cykel - med tjejram.
Piloten var nog en av de där limpsadelskillarna, som inte förstått att ett Herculesplan funkar lite annorlunda.
Eller också var han en av oss med tjejram, och så ville han hämnas på limpsadlarna, killarna som den här gången stod kvar på marken.
Vi får nog aldrig svaret på vilket.

Att montera ned Utbildningsverige

Nu är det dags att dra igång den här bloggen igen! Har legat nere några månader då jag jobbat hårt på min nästa bok, vid sidan av mitt arbete på Aftonbladets ledarsida. Har visserligen en del kvar att skriva på boken, men det finns hela tiden saker att kommentera om politik och vardag.
Nu läser jag till exempel att regeringens utredade vill skrota hela det svenska systemet med kommunal vuxenutbildning. Istället ska hela klabbet privatiseras. Man är alltså på väg att skrota ett fullt fungerande, på flera sätt världsledande system för vuxenutbildning. Regeringen har ju redan tidigare minskat anslagen till kom vux, så man borde kanske inte vara förvånad. Men ändå... att så i grunden äventyra ett fungerande system ... det borde få till och med den mest inbitne borgare att fundera.
Läs mer om förslaget på Aftonbladets hemsida.