Tuesday, December 11, 2012

Nya svenska vapen i krigets Burma

För några år sedan träffade jag en grupp gerillakrigare från karenfolket på gränsen mellan Burma och Thailand. När de förstod att jag var från Sverige frågade en av dem: "Vad heter kungen i Sverige?"
"Carl Gustav", svarade jag.
"Ahh", sade han och skrattade högt. "Du menar som granatgeväret?"
Karengerillan hade flera gånger mött det svenska vapnet i strider med Burmas regeringsarmé. De exporterades dit i början av 1980-talet, efter ett beslut av Olof Palme, och användes under några år i striderna mot de etniska minoriteternas gerillor.
Nu visar det sig att nya svenska granatgevär av märket Carl Gustav har hamnat i inbördeskrigets Burma. Journalisten och burmaexperten Bertil Lintner skriver om detta i dagens SvD. Vapnen har upptäckts av soldater från kachinfolkets gerilla KIA, som sedan ett par år är i öppet krig med regeringstrupperna.
Kachinerna, som lever i landets nordligaste delstat, har flera kopplingar till Sverige. 1890 anände Ola Hansson till området. Ola kom från Åhus, hade mellanlandat några år i USA och reste nu till Kachinstaten som missionär. Under sina 37 år i landet skapade han bland annat kachinernas skriftspråk, översatte bibeln till kachin och missionerade bland de nordliga folkslagen. I dag är nästan alla kachiner kristna, och i nästan varje kyrka och församlinghem hänger porträtt av Ola Hansson. När jag reste i området för sju år sedan träffade jag flera åldrade pastorer som berättade att innan de gick bort skulle de mer än något annat vilja besöka Åhus.
Nu får kachinerna alltså något helt annat att associera Sverige med. Granatgevär. Som används emot dem av den regeringsarmé de legat i konfikt med i över 50 år. Efter ännu en vapenskandal där svenska vapen, som enligt reglerna absolut inte får säljas till arméer som är i krig, hamnat på drift i världen.