Thursday, June 08, 2006

Illa, Ungt Val

Peter Gustavsson påpekar något viktigt på sin blogg: Ungt Vals höga siffror för Sverigedemokraterna var inte rimliga. Det bruna partiet måste ha kuppat på något sätt, vilket jag också antydde i min bloggtext i går.
Nu visar det sig att det var så. DN har gjort en opinionsundersökning som ger Sd drygt två procen i samma åldersgrupp som röstar i Ungt Val. Långt ifrån de nära 12 procent som Afonbladet tillskrev dem. Trist för Ungt Val, som redan förra valet fick stora problem när deras server brakade samman och hindrade många ungdomar från att rösta.
Det hindrar inte att hotet från Sverigedemokraterna måste tas på allvar. Där kan Ungt Val ändå tjäna som en varningsklocka. Partiet har under flera år byggt en organisation underifrån. Genom att stärka sina positioner i vissa nyckelkommuner ska de erövra stöd nationellt, är tanken. De har 7 miljoner i kampanjkassan. En tredjedel av det kommer från partibidragen i kommunerna, resten är privata bidrag från hemliga bidragsgivare.
De kommer inte in i riksdagen 2006. Långt därifrån. Men de kan ta plats som ett parti att räkna med, och det vore att rejält bakslag för alla former av humanism, solidaritet och människorvärde.

3 comments:

Anonymous said...

Man kan ju välja att tro på oseriös kvällstidningsjournalistik eller så kan man resonera lite på egen hand.

Vi har varit i kontakt med Ungt Vals säkerhetsansvarige Lovisa Lindmark som dementerar alla påståenden som valfusk samt meddelar att hon ringt och skällt ut Expressens Niklas Svensson.

Resultatet var föga förvånande. I den undersökning som för någon vecka sedan gjordes på landers niondeklassare så blev även då sverigedemokraterna landets tredje största parti med andelen 12 % av de som uppgav något parti. I partiets egna SIFO-mätning som publiceras idag på wwww.sverigedemokraterna.net så får sverigedemokraterna även där högt stöd av landets ungdomar och då specefikt unga män.

Peter Gustavsson said...

Så sant. Kampen mot högerextremismen är viktig och dess viktigaste beståndsdel är en bra fördelningspolitik och en politik för arbete åt alla. Varje land där högerextrema partier slagit igenom är också länder där arbetarrörelsen har accepterat växande sociala klyftor. Och visst växer fröna sakta under ytan...

Erik Almqvist said...

Som sverigedemokrat ser jag gärna Danmark och Dansk Folkeparti som förebilder. De senaste åren har den danska arbetslösheten minskat konstant, trots att man haft en rejäl ökning av genomsnittslönen.
FN rankar idag Danmarks barn som världens tryggaste, Metro har två år i rad kunnat konstatera att danskarna är det lyckligaste folket i världen (baserat på en enkät med frågan "är du lycklig?")