Saturday, February 09, 2008

Kvasival i en hyperdiktatur

Juntan i Burma ska hålla ett demokratiskt val. Nyheten hade varit underbar, och har kablats ut i svenska och internationella medier idag. Tyvärr är det inte riktigt sant heller.
I maj ska juntan först hålla en folkomröstning om den nya författning man arbetat fram. Förslaget slår fast att militären ska behålla den avgörande makten över landet, bland annat genom ett fast antal militära platser i landets framtida parlament. Folkomröstningen kommer säkert riggas så att författningen går igenom. Inom ramen för denna ska Burma sedan hålla "demokratiska" val. Så kan juntan undandra sig internationell kritik (Kina och andra grannländer kan hävda att militären gjort vad som krävs för att accepteras som en jämbördig stat) och allt kan ändå förbli som tidigare.
Det är en den negativa versionen. En mer positiv bild visar ett Burma där det trots allt händer något. Även Gorbatjov trodde att han kunde reformera, men låta kommunistpartiet behålla makten. Anden lämnade flaskan och ingenting gick som han tänkt sig.

2 comments:

Karin said...

Sjysst positiv skruv på slutet, bra!

Men läget känns faktiskt lite jobbigt, med tanke på hur naiva inte minst svenska UD brukar vara. Det internationella samfundet FÅR bara inte gå på det här!

Hälsar Karin från Chiang Mai

Catti Ullström said...

De kan inte gå på det. Det går bara inte. Utrikespolitiska förklaringen den här veckan. Vi får väl se vad som sägs, om ngt sägs...