Tuesday, August 12, 2008

Regeringen spår fler på socialbidrag

I Svenska Dagbladets ledarblogg anklagas jag idag för att ljuga. Jag skrev i Aftonbladet i dag att antalet som lever på bidrag har ökat.
Lugn, bara lugn. Jag ljuger inte. Däremot är det möjligt att man måste vara lite mer specifik. I regeringens egen vårproposition skriver man att kommunernas kostnader för socialbidrag kommer öka under 2008. Det är en naturlig effekt av att allt färre får sjukersättning. Därmed slussas folk alltså från ett försäkringssystem till bidrag.
Jag föreslår alltså att Svenskas ledarskribenter lyssnar på regeringens egna prognoser innan de anklagar mig för lögn.

Svårt betygsätta idrottsministern

Det kom ett telefonsamtal till vårt kontor på Reportrar utan gränser. Det var en medarbetare till kultur- och idrottsminister Lena Ahdelson-Liljeroth. Hon ville berätta att jag fel när jag kritiserade ministern inför hennes Kina-besök. Tvärtemot vad hon sade i en DN-intervju hade hon nämligen tagit upp frågan om pressfrihet och mänskliga rättigheter när hon träffade sin kinesiska kollega.
Utmärkt i så fall. Hennes besked i DN var inte bara märkligt, det var alldeles huvudlöst.
Om hon verkligen kritiserade Kinas övergrepp mot journalister och oliktänkande så gjorde hon trots allt någon nytta. Även om det är svårt att veta vad som verkligen sagts mellan två politiker bakom stängda dörrar.
Det hindrar inte att vi fortfarande är kritiska till att hon deltog på OS-invigningen. Hade hon stannat hemma från den hade hon gjort en tydligare, offentlig markering, istället för att göra sig till en bricka i ett propagandaspel.

Monday, August 11, 2008

Reinfeldt satsar på fyrverkerier?

Efter att ha lyssnat igenom Reinfeldts tal i Vaxholm fastnar jag särskilt för en formulering, kanske en sammanfattning av regeringens politik:

"Pyrotekniken har uppenbarligen potential utöver vad man trodde var mänskligt möjligt att åstadkomma."

En fingervisning om höstpolitiken?