Tuesday, August 12, 2008

Regeringen spår fler på socialbidrag

I Svenska Dagbladets ledarblogg anklagas jag idag för att ljuga. Jag skrev i Aftonbladet i dag att antalet som lever på bidrag har ökat.
Lugn, bara lugn. Jag ljuger inte. Däremot är det möjligt att man måste vara lite mer specifik. I regeringens egen vårproposition skriver man att kommunernas kostnader för socialbidrag kommer öka under 2008. Det är en naturlig effekt av att allt färre får sjukersättning. Därmed slussas folk alltså från ett försäkringssystem till bidrag.
Jag föreslår alltså att Svenskas ledarskribenter lyssnar på regeringens egna prognoser innan de anklagar mig för lögn.

23 comments:

Anonymous said...

Brist på argument brukar leda till skeva halvsanningar och sann kritik leda till efterkonstruktioner, precis som det gjort i det här fallet. Du är inte trovärdig i mina ögon.

Anonymous said...

Jag är varken borgare eller en frälst anhängare av SVD:s ledarblogg, men efter ditt försök att vara specifik får man väl konstatera att din text på aftonbladet framstår som propagandistisk. Jag tycker att du, genom att utelämna den lilla detaljen att ökningen "bara" beror på att man slussar folk från en typ av ersättning till en annan (i enlighet deras politik), placerat dig själv i en gråzon där du tidigare inte hört hemma.

Anonymous said...

Eftersom det är en ledarsida så är det antagligen inte fel att sprida politisk propaganda. Att så medvetet och uppenbart feltolka källinformation tyder snarare på ett mått av desperation d.v.s. om man inte hittar något negativt att skriva om regeringens politik så får man väl fabricera ihop en story.

Anonymous said...

Pinsamt, Jesper!

Men eftersom valboskapen varken läser Svenskan eller din blogg, så får de aldrig reda på att det är en lögn - och inte ett "faktum", som du påstår - att fler blivit bidragstagare sedan maktskiftet.

Så fungerar den socialistiska propagandaapparaten: Folket pumpas fulla med lögner som ska väcka ressentimentet i dem och valla tillbaka dem in i den socialistiska fållan.
- Att kalla lögnen ett faktum är då bara ett bland andra medel för att erövra makten. Eller kommer vi att få se en dementi i morgon, som gör att folk inte hålls kvar i en vanföreställning om hur samhället ser ut?

Anonymous said...

"Det är en naturlig effekt av att allt färre får sjukersättning. Därmed slussas folk alltså från ett försäkringssystem till bidrag."

Även om det skulle vara som du skriver är det ju samma människor som går från ett annat bidrag till ett annat. Det säger ju inget om att det skulle vara fler personer som blir bidragsberoende, vilket du hävdade på ledarsidan.

Jesper, du har alltså ännu inte påvisat ditt påstående. Upp till bevis tack.

Hansa said...

Mata valboskapen bara! Kör hårt med propagandan! Kan hålla..

Hansa said...

Hur är det förresten med det faktum att socialbidragen i socialdemokratiskt styrda kommuner ökar mest? Är det de onda borgarna, dessa människor som vill andra människor illa, som ansvarar för detta, eller säger det något om SAPs egen politik?

Anonymous said...

Jisses!

Jesper Bengtsson: Du forstör debattklimatet.

En tidningsledare ställer man faktiskt högre krav på.

hur ska jag kunde lita på va du skriver nu?

Hur gör du i dina andra texter? skriver fri fantasi?

Erik E said...

Så det du skriver stämmer inte men du har på känn att det kommer att hända, och därmed är det ok att påstå att det redan har hänt?

Pinsamt. Givetvis skall en ledarsida ägna sig åt politisk opinionsbildning, men att ljuga folk rakt upp i ansiktet är något helt annat.

Du borde skämmas.

Smith said...

Ljög högern om utanförskapet?

Peder said...

Räcker med ett ord för att beskriva det du försöker med, pinsamt!

Anonymous said...

DU LJÖG! Du vill sprida sossepropaganda. Så lågt!
Roberth Ström

Anonymous said...

Mycket pinsamt.

Andreas said...

Förutom de övriga kommentarer som givits på denna sida så är det ett flagrant misstag att blanda ihop presens och futurum. Du refererar till en prognos, men skriver i artikeln att ökningen är ett faktum.

Jag förstår inte hur du kan vara så obota korkad rent ut sagt och sedan tro att du kan komma undan med ditt lama "förtydligande". Antingen förstod du inte originaltexten eller så ljög du helt enkelt. Några andra alternativ existerar inte. Tyvärr.

Sven said...

Haha... BUSTED!!!! :-D Nu har du ljugit dig in i en verbal återvändsgränd...

Patrik S said...

– Jämfört med 2006 är det en större andel som försörjer sig själva genom arbete efter ett beslut om nej till sjukpenning, skriver Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg på Dagens Nyheters debattsida.

Leif Klingensjö var ansvarig för SKL:s enkätundersökning i våras.

Varför gav ni en så annorlunda bild av behovet av socialbidrag?

– Vår enkät byggde på kommunernas uppfattning. SKL har aldrig hävdat att det ekonomiska biståndet ökat, säger han.

http://www.dagenssamhalle.se/zino.aspx?articleID=13062&articleCategoryID=1

Länken kräver lösenord

Catti Ullström said...

Smith: Det står väl rätt klart att utenförskapet är ett begrepp som bör ifrågasättas, speciellt som det inte inkluderar alla som står "utanför" utan bara dem som står utanför OCH dessutom tar emot bidrag.

Dessutom inkluderade de i ungdomsutanförskapet ungdomar som gick i gymnasiet, samt studenter vid universitetet. Lögn? Eller kanske bara "definitionsfrågor"...

I övrigt tycker jag att det var en utmärkt ledare. Upp med diskussionen.

//Catti

Anonymous said...

Så här skrev du på ledarplats: "Dessutom bortser det helt från det faktum att antalet som lever på bidrag har ökat sedan Reinfeldt kom till makten".
I ditt försök till undanflykt här skriver du sedan att det som du i din ledare hävdar har hänt är en prognos av något som kan hända.

Alltså stämde inte det du skrev på ledarplats, eller hur?
"Jag ljuger inte." Men vad ska man kalla det då, om inte ljuga?
Vad är ditt påstående på ledarplats om det inte är en lögn?

Pinsamt.
Men på något vis passar det ändå in. Läs monaljuger.wordpress.com, du är inte ensam om att ta till lögnen som vapen när de egna argumenten tryter.

Erik XV

Smith said...

En till som åkt dit.

http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?ProgramID=3238&Artikel=2249994

Anonymous said...

Jesper Bengtsson har naturligtvis helt rätt. Att trycket på kommunerna skulle öka vad gäller försörjningsbidrag stod faktiskt klart för initierade redan före förra valet. En solklar konsekvens av den utlovade och nu genomförda försämringspolitiken avseende sjuka och arbetslösa. Regeringen framstår som antingen dum eller inkompetent när de "spår" en ökning! Förmodligen en blandade orsaker.../Don Corleone

Anonymous said...

I wish not concur on it. I over precise post. Particularly the title attracted me to review the intact story.

Anonymous said...

Amiable fill someone in on and this post helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.

Anonymous said...

Well I acquiesce in but I contemplate the brief should prepare more info then it has.