Thursday, October 09, 2008

Fixarsorkarnas tid är nu

Igår skrev jag den här krönikan till Aftonbladet, som en reaktion på debatten i USA. Händelserna med Volvo gjorde att den inte kunde publiceras, men nu kan nu läsa den i alla fall:

I mitten av 1990-talet dök seriefiguren Bamse plötsligt upp i den politiska debatten. Det var några unga moderater som anklagade världens starkaste björn för att vara socialist.
Skälet var dels en serieruta där Skalman och Bamse gemensamt förklarar varför det är bra att betala skatt. Dels retade de unga moderaterna sig på hur kapitalisterna framställdes. Den främste kapitalisten i Bamse är Krösus Sork. En liten girig typ, som inte drar sig för att smutsa ned miljön eller göra andra fattiga i kampen för nya förmögenheter. Runt sig har han en mindre armé fixarsorkar.
Jag inser att de unga moderaterna delvis hade rätt. Bamse ger verkligen en naiv och ganska platt bild av kapitalismen.
Faktiskt ungefär lika platt som högerns bild av socialismen.

Ändå känns det som de senaste veckornas finanskris stärkt bilden av att delar av kapitalismens struktur göder Krösus-typer.
Först får vi rapporter om skumma lån och skyhöga bonusar till cheferna på finansinstituten. Sedan ser jag ett tv-inslag i SoCal Connected speglas ödelagda villaområden i södra Kalifornien. Bara i detta område förlorar 700 familjer om dagen sina hem. Samtidigt har det uppstått en ny bransch med företag som tömmer de hem som just lämnats vind för våg. En sorts fixarsorkar.
SoCal Conected följer med på en hustömning och ser hur familjealbum, tv-apparater och köksmöbler kastas på tippen.
– Man blir förvånad över hur mycket människor lämnar efter sig. Antagligen hade de inte råd att hyra ett fordon att flytta sakerna med, säger John Plowker dystert. Han är en av de som arbetar med att rensa upp i husen.
Ett annat företag har specialiserat sig på att spraymåla gräsmattor i en vackert grön färg. När ägarna försvinner torkar gräset, och det blir svårare att marknadsföra de tomma husen.

Mot den här bakgrunden är det naturligt att huvuddelen av valrörelsen i USA nu handlar om ekonomin. Människor känner sig lurade. De är oroliga.
Gårdagens presidentvalsdebatt visade att till och med John McCain, som länge drivit en hård avregleringslinje, insett detta. I debatten mot Obama talade han vagt om nya regleringar, och lovade att köpa ut människor från usla lånevillkor.
Obama var tydligare att det krävs begränsningar av marknadens frihet, och han talade även om behovet av internationella överenskommelser.
Debatten var snällare än många hade gissat, och kanske även hoppats. Smutsiga argument blir om inte annat bättre löpsedlar.
Nu pressadens McCain till exempel inte på det faktum att han vill privatisera en stora del av sjukförsäkringen i USA. Han vill i praktiken avreglera USA:s sjukförsäkring efter samma principer som avregleringen av bank- och finanssektorn.
I ett ofta använt citat har han sagt: "Att öppna marknaden för sjukförsäkringar, på samma sätt som vi de senaste decennierna gjort med bankerna, skulle öka antalet innovativa produkter, mindre tyngda av statliga regleringar."
I dag inser de flesta amerikaner att begreppet "innovativa produkter" kan innebära lite av varje. Till exempel skumma lån och korrupta bonussystem.

No comments: