Tuesday, April 28, 2009

SvD:s Sarah Palin

När jag googlade efter en helt annan sak ramlade jag över en ledare av Per Gudmundson i Svenska Dagbladet från den 8 september förra året. Strax efter att Sarah Palin blivit vice president kandidat för republikanerna. Strax innan hon visade sig totalt inkompetent för uppgiften.
Per Gudmundson var imponerad. Så här skrev han:

"Det är inte bara i den tjattrande klassen som den republikanska vicepresidentkandidaten Sarah Palin gjort succé. Tvärtom är den folkliga responsen överväldigande. Kanske blir det en rörelse. .

Sarah Palins person trotsar alla försök till beskrivning. Hon är skönhetsmiss och hockeymorsa, avhållsamhetsförespråkare med gravid tonårs dotter, kvinnlig guvernör i den manligaste av delstater, friluftsvän för oljeexploatering, elegant men lantis, vapenälskare och fembarnsmor. Och oändligt stolt över vad hon har åstadkommit – inte inkvoterad av något jämställdhetsombud, utan med hårda nypor och skinn på näsan.

Är det därför folk identifierar sig med henne? Visst är hon kvinna, men inte enbart. Hon är, så att säga, ingen minoritetsrepresentant. Hon är heller ingen Hillary Clinton, utan någon man faktiskt skulle vilja ha som både granne, middagssällskap och chef. Och hon är någon som man skulle vilja vara."

Käre Per, jag är säker på att du kan få vara ledarsidans Sarah Palin. Om du fortfarande vill vara det.