Tuesday, April 28, 2009

SvD:s Sarah Palin

När jag googlade efter en helt annan sak ramlade jag över en ledare av Per Gudmundson i Svenska Dagbladet från den 8 september förra året. Strax efter att Sarah Palin blivit vice president kandidat för republikanerna. Strax innan hon visade sig totalt inkompetent för uppgiften.
Per Gudmundson var imponerad. Så här skrev han:

"Det är inte bara i den tjattrande klassen som den republikanska vicepresidentkandidaten Sarah Palin gjort succé. Tvärtom är den folkliga responsen överväldigande. Kanske blir det en rörelse. .

Sarah Palins person trotsar alla försök till beskrivning. Hon är skönhetsmiss och hockeymorsa, avhållsamhetsförespråkare med gravid tonårs dotter, kvinnlig guvernör i den manligaste av delstater, friluftsvän för oljeexploatering, elegant men lantis, vapenälskare och fembarnsmor. Och oändligt stolt över vad hon har åstadkommit – inte inkvoterad av något jämställdhetsombud, utan med hårda nypor och skinn på näsan.

Är det därför folk identifierar sig med henne? Visst är hon kvinna, men inte enbart. Hon är, så att säga, ingen minoritetsrepresentant. Hon är heller ingen Hillary Clinton, utan någon man faktiskt skulle vilja ha som både granne, middagssällskap och chef. Och hon är någon som man skulle vilja vara."

Käre Per, jag är säker på att du kan få vara ledarsidans Sarah Palin. Om du fortfarande vill vara det.

6 comments:

gudmundson said...

Adressen:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1670785.svd

Och ja, jag tycker fortfarande att det vore kanon med en svensk Palin.

Själv går jag dock helst i byxor.

Jonas N said...

Vari bestod innehållet i detta inlägg? Förutom att Jesper delgav sin åsikt om att Palin var "totalt inkompetent för uppgiften"?

Speciellt när det nog inte ens var hans egen åsikt ...

Jesper Bengtsson said...

Jodå, det var min egen åsikt. Hon var inte alls förberedd att ta över som vice president.
Men förresten: måste man uttrycka en åsikt i alla sina inlägg?

Jonas N said...

Nejdå Jesper, det går alldeles utmärkt att skriva poster som bara är (försök till) pajkastning. I underhållningssyfte förstås. Eller sådana som bara är rewrites av vad pundits i USA hat att komma med.

Men jag tror inte att du själv har skaffat dig någon 'åsikt' om Palin utöver det. Framför allt inte någon balanserad åsikt. Faktum är att jag betvivlar att du öht skulle kunna bedöma ifall hon var "kompetent för uppgiften". Men som sagt, det har inte hindrat gigantiska horder av journalister och lämmeltyckare att ändå uttala sig om saken ..

Daniel Mathisen said...

Jonas:

Det är väl högintressant att ledarskribenten för en förhållandevis stor dagstidning fortfarande imponeras av en vicepresidentkandidat som var utrikesexpert för "att hon i princip kunde se Ryssland från sin hemstat." Säger mer om nivån på SvD:s ledarsida än Palins attraktionskraft som presumtiv politisk gigant.

Johannes Jägew said...

Det är för härligt när gamla artiklar plockas fram. Äntligen!
Per Gudmundson är ju som bekant en härlig aspekt av SvDs underbara ledarstab.
Skriver flyhänt som en popjournalist - det är ingen tillfällighet att pojken är som bäst när han skriver om sin ungdoms intressen - och likväl så kan man få känslan att, ja, låt oss känna in nu, vadan den profil som står att känna igen?
Har hört talas om en sorts maskin på nätet, ja ni vet Sokalaffären, som producerar postmodern mumbo jumbo....jag tror, att Svd har en liknande....några ingångsvärden som står under respektive profil och irisdiagnostik på det...eller är det homoepati?...retina scan på det...vips...SvDs ledarsida!

vänligen