Thursday, May 07, 2009

Det rinner av som på en gås

När jag googlar runt lite på nätet hittar jag ett blogginlägg om Reinfeldts enorma förmåga att undvika dålig press. Bloggaren Scaber Nestor skriver att Reinfeldt konsekvent vägrar uttala sig om saker som kan göra att folk associerar honom med dåliga vibbar. Vad gör till exempel statsministern mitt under brinnande kris, när arbetslösheten stiger i rekordfart och fattigdomen ökar: Han framträder i Aftonbladet och talar om städning. Inte konstigt att allt negativt rinner av som på en gås.

Jag tror att svenska medier borde ta sig en ordentlig funderare på hur man behandlar regeringen i dessa dagar. Nyligen visade en undersökning att Mona Sahlin får mer negativ press än Reinfeldt. Med tanke på det läge landet och världen befinner sig i måste det anses helt unikt att medierna väljer att granska oppositionen mer än de som faktiskt har makten. Har det hänt någon gång tidigare under den fria pressens epok?

Dessutom, kanske man ska tillägga, kräver statsministern borgfred under hela höstens ordförandeskap i EU. Under sex månader ska oppositionen alltså lägga sig platt. Kritik skulle skada Sveriges möjligheter att arbeta effektivt i EU.

Vad är det för syn på demokrati? Är det inte i själva verket konstruktiva konflikter som leder framåt? Dessutom var Reinfeldt inte någon mästare själv på att tiga still under det förra svenska ordförandeskapet. Han gjorde rätt då. Sahlin borde göra på samma sätt nu.

Ni hittar Scaber Nestors inlägg här.

Och undersökningen om negativ press rapporterades här

1 comment:

scaber nestor said...

Måste säga att jag är lite imponerad över att denna regeringen fortfarande agerar som man var i opposition.
Att i snart 3 år komma undan med "ni hade gjort det ännu sämre" är verkligen en bedrift.