Tuesday, November 30, 2010

Regeringens dubbla biståndsbudskap

I torsdags beslutade regeringen att dra in det så kallade budgetstödet till Zambia. Efter vad jag förstått fattades beslutet trots att Sida och ansvariga tjänstemän på UD och andra organisationer avrått från just ett sådant beslut. Motivet bakom beslutet är antagligen den zambiska korruptionsaffär som avslöjades 2009, som fick biståndsminister Gunilla Carlssonatt ifrågasätta grunderna i det svenska biståndet.
Sida, UD och de andra verksamma parterna i Zambia menade dock att det bästa sättet att minska korruptionen var att stanna kvar med budgetbiståndet, men att koppla det till hårdare krav på redovisning och öppenhet.
Det paradoxala är att samma regeringen som nu drog in stödet i sin budgetproposition från tidigare i höstas skriver om "dialog som ett arbetssätt som får en allt större roll i utvecklingssamarbetet. Regeringen skriver också att biståndet ska "vägledas av samarbetsländernas utvecklingsplaner" och talar vitt och brett om att det programbaserade biståndet måste öka. liksom mottagarländernas "ägarskap" av biståndet.
Men beslutet att dra åt kranarna till Zambia följer en konsekvent linje. 2008 gav Sverige budgetstöd till åtta länder. I dag ger man till fyra, Mali, Burkina Faso, Mocambique och Tanzania.
Det är möjligt att det är bra att dra in budgetstödet och slussa pengar via andra kanaler, men då kan man i alla fall begära att regeringen förklarar att det är en del av den förda politiken och att upparbetade samarbetsrelationer, dialog och ägarskap inte är så viktigt.

3 comments:

Tom said...

Som ekonom lider bistånd av fungibility och därför bör man ge budgetstöd. I praktiken är det dåligt. Men alternativet med mängder av givare som satsar leder till fragmentering av biståndet.
Jag förespråkar barnbidrag för att slippa biståndsmaffian och korrupta regimer.

Mattias said...

Mycket förnuftigt uttryckt, som alltid. Att förvänta sig total transparens från den borgeliga regeringen ang sitt beslut, är förmodligen att vara alltför optimistisk. Men att själva begära öppenhet och redovisning, när man själv hycklar om sitt egentliga syfte (besparingar) ökar inte trovärdigheten för biståndsministern.

En helt annan sak - har precis börjat läsa din bok om Aung San Suu Kyi. Alldeles underbar läsning! Du skriver fantastiskt fångande och informativt på samma gång. Du har inget framträdande planerat i Malmö den närmaste tiden?

Jesper Bengtsson said...

Tack för det Mattias! Nej, jag har inget planerat i Malmö. Tyvärr. Ska till Växjö imorgon, men inte längre söderut. Faktum är att Malmö är en stad jag aldrig föreläst i. Det måste vara dags snart:)