Tuesday, February 26, 2013

Angående Timbros rapport


Timbros nyliberale debattör Fredrik Segerfeldt har i dag publicerat en rapport om Tidningen OmVärlden. Han driver tesen att tidningen är vänstervriden och inte speglar till exempel näringslivets roll för utvecklingen. Jag menar bestämt att detta inte stämmer och har skrivit ett svar till Fredrik:

”Tack Fredrik Segerfeldt. Tack för att du uppfattar tidningen OmVärlden som så betydelsefull att du ägnar den en hel liten rapport. Jag måste dock invända mot några saker du skriver.
Först om tidningens roll. Vårt uppdrag är att göra en oberoende tidning med mig som chefredaktör. Vi ska spegla utvecklingsfrågorna och globaliseringen. Min absoluta ambition är att detta måste göras med en bredd i valet av ämnen och skribenter. Men en tidning som OmVärlden måste också göras med en journalistisk ambition, inte en ideologisk. Det är en tydlig skillnad i uppdraget. En think tank som Timbro har ett ideologiskt uppdrag, och eftersom din ingång till de här frågorna är ideologisk förstår jag att det kan skära sig när du läser OmVärlden. 
Du skriver att vi bortser från det faktum att världen under de senaste decennierna blivit en bättre plats.
Jag känner inte igen mig i den bilden. Jag är själv mycket fascinerad av den enorma utvecklingen i länder som Indien, Kina eller Brasilien. Under min tid som chefredaktör har vi därför haft stora reportage om den växande medelklassen i världens nya medelinkomstländer (med rubriken: Det går bra nu!), ekonomiartiklar om Afrikas växande börser, texter om den digitala teknikens framsteg i utvecklingsländerna, landvinningar inom malariaforskningen, kinesiska kvinnors framgångar i näringslivets Kina, en stor intervju med Percy Barnevik, en annan med bankmannen Muhammad Yunus och ett reportage om Kinneviks stöd till sociala entreprenörer i Västafrika.
För att nämna några av alla texter om detta grundläggande utvecklingsämne.
Vi har även publicerat artiklar som är kritiska till privatiseringar, landgrabbing och ökade sociala skillnader i världen. Men du menar väl inte att den sortens texter ska portförbjudas från en tidning som OmVärlden?

Du skriver om våra krönikörer, och menar att de är tungt vänstervridna. Jag är inte säker på att de själva skulle definiera sig så. Men du utelämnar också viktig information. Jag har just redigerat en kolumn av Bill Gates till nästa nummer av tidningen. Knappast någon vänsterman. För en tid sedan publicerade jag nyliberale Johan Norberg. Du skriver att jag aldrig publicerat en svensk krönikör med mitten- eller högerperspektiv. Jag föreslår därför att du ändrar det sakfelet i din rapport.
En av våra regelbundet återkommande skribenter är författarinnan Petina Gappah. Jag måste erkänna att jag inte har en aning om hennes ideologiska preferenser men hon skriver väldigt bra, kritiska texter om Mugabes regim i Zimbabwe. Är det vänster?
Bland de andra krönikörer du väljer att inte nämna återfinns Anne-Marie Slaughter, tidigare högt uppsatt chef på USA:s utrikesdepartement, Jose Graciano Da Silva, generaldirektör för FN-organet FAO och Aryeh Neier, ordförande för George Soros organisation Open Society Institute.
Vänster?
Frågan är kanske snarare varför du nästan helt väljer att bortse från dessa skribenter? Är det för att de inte stärker din tes?
Vi har även publicerat flera kritiska granskningar av Swedfunds verksamhet, UD:s hantering av biståndspengar, Sidas stöd till kvinnorganisationer som vill legalisera prostitution, demokratiorganisationen IDEA och en rad andra aktörer inom biståndet.
Är det vänster att göra sådan granskande journalistik?
Du skriver också att tidningen aldrig bett dig skriva. Det stämmer inte. Så sent som för några veckor sedan uppmanade jag dig via din Facebooksida att skriva ett inlägg. Ditt enda svar var: ”Hmm…”.
Du är en betydelsefull röst i biståndsdebatten. Det var bland annat därför vi bad dig medverka i ett av våra seminarier i Almedalen i somras. Det var också därför vi bad dig skriva en artikel till vår antologi Bistånd är politik, vilket du också gjorde.
Men jag har tyvärr aldrig fått ett enda artikelförslag av dig till tidningen. Inte ett enda under de snart tre år jag varit chefredaktör. 
Jag skulle bedöma att 70 procent av alla frilanstexter vi tar in är baserade på förslag vi fått till oss. Det är med andra ord ingen konspiration. Det är ett vanligt redaktionellt arbete där en oberoende redaktions egna idéer bryts mot de inspel vi får utifrån.
Så om du är missnöjd med tidningen: ge gärna sådana inspel.

Du har en poäng när det gäller debattsidorna. Det är väldigt lätt att få in debattartiklar från organisationer i biståndsbranschen. Det är svårare att spontant få respons från näringslivet eller debattörer som du.
Det var därför jag bad dig skriva för en tid sedan. Jag väntar fortfarande på ett svar som är något mer utförligt än ett hmm, och något mer vältänkt än din rapport om tidningen OmVärlden.

Jesper Bengtsson

3 comments:

Anonymous said...

Kan du redogöra för vad du röstade för de senaste 5 valen? Om inte i detalj så åtminstone på block-nivå?

Hela din text tycker jag skvallrar om att du har en ganska vänsterifierad syn på samhället och världen runt omrking dig. Bara en sån sak som att du inleder hela texten med att påpeka att Segerfelt är nyliberal, vänsterns favoritskällsord.
Det vore ju skönt om jag hade fel...

Tanja Suhinina said...

Nu är det här inte mitt krig att utkämpa alls, men är inte "nyiberal" vänsterns favoritskällsord på samma sätt som "vänster" är nyliberalernas?

Jesper Bengtsson said...

Du föreslår alltså att jag ska berätta vad jag röstat på de senaste fem valen? har du möjligen hört talas om valhemlighet? Det är en ganska fiffig grej som tillämpas i ganska många demokratiska länder i världen. Hela min poäng är att OmVärlden görs som en journalistisk produkt. Alla människor har politiska uppfattningar. Om man inte tror att det går att göra journalistik utan att det lyser igenom så tycker jag att den uppfattningen är fel. Det är inte heller upp till Fredrik Segerfeldt eller någon annan att kartlägga min personals politiska hemvist. Jag känner själv inte till den i alla fall eftersom det är en icke-fråga för oss som jobbar med tidningen.