Wednesday, October 26, 2011

Bush eller Assange ansvariga för den arabiska våren?

I Agenda i söndags fick vi veta att den omstridde Wikileaksgrundaren Julian Assange uppfattar sig själv som startpunkten för den arabiska våren. Det är ett alldeles fantastiskt uttalande, som tyder på en historieuppfattning som inte står moderaternas självförhärligande långt efter. Det är säkert sant att Wikileaks på något mycket avlägset sätt funnits med i bilden när miljoner människor insåg att de skulle kasta sina despoter över ända, men jag lutar nog åt att förtryckets självdestruktiva drag, de sociala orättvisorna och människors strävan efter större frihet var viktigare instrument än en nätsajt producerad i västvärlden.
Det vore på ett plan lika rimligt att hävda att Bush hade rätt när han sade att invasionen av Irak skulle bli en tändande gnista för demokratirörelserna i arabvärlden. Tänk efter. Det är bara tio år sedan invasionen av Afghanistan och åtta år sedan invasionen av Irak. Det om något måste väl uppfattas som en Quick fix!
Nej, ärligt talat. Den historiskrivningen är också bisarr, i alla fall när den används som ett argument för invasionerna. Det kaos och det lidande dessa skapat kan knappast anses ha gynnat demokrati och mänskliga rättigheter.
Om man inte vänder på det.
I DN i dag säger den egyptiska aktivisten Salma Said, med 25 000 followers på Twitter att invasionen av Irak ökade energin i den egyptiska demokratirörelsen, eftersom man var emot invasionen och USA stöttades av Mubarak. Se där ett samband som Bush nog inte hade räknat med.

2 comments:

Anonymous said...

Hamed Abdel-Samad (born in 1972 in Gizeh, Egypt) is a German-Egyptian political scientist, historian and author.
Abdel-Samad var på våren 2011, även i den egyptiska huvudstaden Kairo, som demonstrationerna var för avgång av president Mubarak i full gång. Ur dagens perspektiv, representerar den egyptisk-tysk statsvetare, avhandlingen, en djup känsla av orättvisa - som orsakas av informationstjänst på Internet - den drivande kraften för miljontals människor hade varit att gå ut på gatorna. En som satt i stället för den traditionella fatalism, särskilt i medvetandet hos unga egyptier. Den gamla patriarkala sätt att tänka, är dock fortfarande kvar.
Ytterst är det en fråga om pengar, om demokratiseringsprocessen kommer att lyckas, menar Abdel-Samad. "Vi kan inte utpressning väst, han måste inse den ekonomiska potentialen hos de arabiska staterna själva." Med solvärmeanläggningar längs kusten, till exempel, kan spara upp till 15 procent av den europeiska efterfrågan på el. Dessutom har de arabiska staterna, i motsats till Europa för många unga arbetstagare, 70 procent av egyptierna är under 30 år. "Vi behöver investeringar", säger Abdel-Samad. Att Europa inte flytande stod klart för honom. Emellertid var potentiella investerare från Kina, Ryssland eller Gulfstaterna väntar bara för en "europeisk kompetens".
http://www.swp.de/ehingen/lokales/ehingen/Aegypten-braucht-einen-Marschallplan;art4295,1146458

Anonymous said...

Du brister i din källkritik. Julian Assange har aldrig sagt att Wikileaks var startpunkten för den arabiska våren, vilket felaktigt påstods av en gäst i Agendastudion. Däremot har han hävdat att Wikileaks agerade som en katalysator. Det är ett helt annat påstående, och en bedömning som han delar med många oberoende observatörer.