Friday, November 30, 2012

Assads försvarare

Alltså, seriöst, jag trodde inte att det fanns så många kvar som försvarade regimen Assad i Syrien. Men trots månader av mord och övergrepp finns det ändå grupper som anser att kampen mot USA och Nato är viktigare än det syriska folkets mänskliga rättigheter. Anders Romelsjö är en sådan person, organiserad i Syriensolidaritet. På bloggen jinge.se kan man följa hans försök att skriva av allt ansvar från Assad och lägga det på USA. Ungefär som samma grupper gjorde under Kosovokriget, då inget av de övergrepp som begicks var Milsevic-regimens och all skuld tillskrevs Nato-alliansen. Och på samma sätt som tidigare är det förstås "den stora konspirationen", kampen mot Ryssland eller Kina eller något diffust, typ "handelsvägarna", som sägs vara den VERKLIGA orsaken till kriget. Att Assads styre varit extremt brutalt under många år glöms liksom bort i sammanhanget.
Desto tristare att just denne Romelsjö, tillsammans med konspirationsteoretiker från FIB-kulturfront, fått utrymme på helgens Socialistiskt Forum (www.abfstockholm.se/socialistisktforum) i ABF-huset. Okej, jag inser att det är viktigt att alla röster får komma till tals, att det i massmedierna ofta varit en förenklad bild av konflikten i Syrien, att USA säkert har en agenda som inte bara handlar om MR och allt det där. Men exakt vari ligger det socialistiska i att försvara en extremt brutal diktator som Assad?


4 comments:

Erik Jennische said...

Problemet för ABF är inte just Syriensolidaritet, utan att man aldrig har haft ett problem med att samarbeta med diktaturkramare. Svensk-kubanska föreningen får genonföra evenemang när man vill och på 1 maj kan man vara säker på att det finns en sektion som hyllar förtryckarna i Eritrea. När ska man se det generella problemet och inte det enskilda?

http://www.erikjennische.com/sverige/syriensolidaritet-biter-abf-i-baken

Fredrik said...

Erik:

Vad är problemet med Svensk-kubanska föreningen?

Erik Jennische said...

Fredrik,
Även svensk-kubanska föreningen är en ohemul hyllare av diktatur. Precis som Syriensolidaritet.

http://www.erikjennische.com/sverige/abf-hycklar-eller-sa-tar-de-inte-sina-egna-ideer-pa-allvar

Anonymous said...

Nu är det Februari. Jag vet inte hur man kunde försvara Assad och dikaturen. Men jag vet att det är och var fel också att försvara "rebellerna", 60+ grupper som "de Goda". (Det finns Al Quaida-grupper och många mer!)

Men det är precis vad nästan alla gjorde - DN, SvD, tyska tidningar, majoriteten. Kriget är bra, att döda 60 000 (båda, Assad och rebellerna är mass-mördare) är bra för "demokratin" - Assad är mördaren, rebellerna är "för friheten, de goda".
Nej...

Vad kan vi veta om vapenexport till sextio rebellerna-grupper? Massaker av Hula, till exempel, verkar att vara rebellernas brottslighet?

Kanske det här är bra att läsa, en åsikt mer?

http://www.counterpunch.org/2013/01/03/syrian-contradictions/

Jag citerar:
The militarisation of the uprising is degrading its original democratic purpose.

Jag vet inte om det stämmer - men många i Sverige och i Tyskland är partiskt för mass mördaren - rebellerna. Liksom ABF (never heard of) är för mass mördaren Assad.

All det här är inte så enkelt? Men nästan alla media får det att låta som vi vore så bra. Inte alls. Jag ser fram emot vad historiker i framtiden vill säger om 2003 - 2013. Vi (Tyskland) exporterar vapen till Saudi Arabien, en diktatur. Men vi i Västvärlden är "de Goda" och Merkel säger "Saudi-Arabien är ett Stabilitetsfaktor". Nej, det är inte så enkelt alls. Vad hände med vapen i Saudi-Arabien? Vad hände med vapen i Libyen efter 2011 (som vi, USA, Tyskland, Sverige exporterade). Så bra att sitta hemma och läsa våra fina tidningar. Ah, vi är för marknadradikalism och demokratin, känns rörande att läsa, kriget och dödade och krossade människor är långt ifrån här.
Vapenexport till Saudi-Arabien och Quatar och till rebellerna är så fridfull, oh la la.



Och Kuba? Kuba har inte attackerat 1 land. Aldrig. Men vi vet att Saudi-Arabien är "en bra diktatur" liksom vi tyckte om Gaddafi förre 2011 (flyktingar från Afrika, de första klimat-flyktingar också).

Och 50 år Kuba-boykotten? Självklart, det är så bra för människor där, säger vi i Västvärlden, come to us and you'll get food from Europe and USA. Vi är de Goda!
Jag vet att Kuba är en diktatur också, men många vet inte vad Saudi-Arabien är, till exempel. Det är ett problem. Som att säger rebellerna i Syrien är så fridfull. Nej. Mass-mördare, båda.