Monday, March 09, 2015

Är det vapenhandeln som spökar?

Så mycket handel med Saudiarabien, och ändå tål de inte kritik. De som säger att handel leder till demokrati borde läsa nyheterna från Kairo.
Margot Wallström tillåts inte hålla tal för Arabförbundets möte i den egyptiska huvudstaden. Skälet sägs vara att utrikesministern varit allt för kritisk mot läget för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien. Det är intressant av flera skäl. Ett av huvudargumenten för de som vill behålla vapenavtalet med Saudiarabien är att det blir enklare att påverka landets demokratiutveckling på det viset.
Sverige har i dag ett omfattande handelsutbyte med saudierna. Landet är vår överlägset viktigaste exportmarknad i Mellanöstern. De flesta svenska storföretag finns på plats, vilket också var skälet till att 31 näringslivstoppar i fredags skrev på DN-debatt att vapenavtalet borde förlängas.
Men trots att vi alltså har ett så omfattande handelsutbyte med Saudiarabien är dess makthavare så känsliga för kritik på MR-området att de stoppar Wallström från att tala inför Arabförbundet.
Min fråga nu är: Hur stor måste exporten bli innan teorin att handel leder till demokrati omsätts i praktiken?
Det räcker uppenbarligen inte med dagens nivåer.
Eller kan det helt enkelt vara så, att teorin inte stämmer? Att ett land som Saudiarabien helt enkelt inte låter sig påverkas på det viset?
Det finns förstås ytterligare en förklaring till den skarpa reaktionen mot Sveriges utrikesminister. Vapenavtalet kanske redan är uppsagt.
Men det vågar man väl knappt hoppas på.

1 comment:

http://www.lowpricedqualitygoods.blogspot.com said...

Interesting blog, I have to say.