Thursday, October 29, 2015

Nationalismen frodas i Ryssland


Det börjar nästan bli svårt att uppbåda någon förvåning när det kommer nyheter om den ökande ryska nationalismen. Gränsen är för länge sedan passerad. The Bottom is nådd, som en berömd tennistränare uttryckte saken.
Senast i raden av stolligheter är ett förbud mot utländska tränare i den ryska högstaserien. Enligt Aftonbladet har Rysslands idrottsminister signerat en lag som förbjuder detta. 
I dag finns sex utländska huvudtränare för de ryska lagen. Hur lång tid får de på sig för att lämna ligan? Det framgår inte av bladets nyhetsartikel. 
Jag skriver just nu på en bok om Conrad Carlsson, en man som var med i finska inbördeskriget, bland annat, och i min research kring detta handlar en del om den ryska nationalism som växte fram under 1800-talet, på samma sätt som nationalismen grep om sig i de flesta av Europas länder vid den tiden. Men Ryssland var ett imperium, vilket gjorde att den ryska nationalismen fick konsekvenser för hundratals folkgrupper som skulle "ryssifieras". 
Putin anklagas ibland för att vilja återskapa Sovjetunionen, men när man läser om 1800-talet är det uppenbart att flera av hans viktigaste inspirationskällor kommer från den tiden. 

1 comment:

Anonymous said...

Blir så trött på såna som dig. Gnäller om polariseringen inom politiken medan du samtidigt hakat på trenden att förneka allt som påstås vara svenskt. Nu senast gällande maten. Visst, alla andra länder i hela världen stod säkert redan från urminnes tider med färdiga rätter och kulturer som inte alls influerats av andra länder och kulturer. Det är bara så dumt att man mår illa. Det är såna som du som piskar upp stämningen och manar fram mördare och galningar men själv slipper du säkert undan och då är väl allt bra. Inte ens om man försökte bilda dig bara lite grann om svensk mat skulle det gå in i din redan polariserade skalle. Resa runt och sprida dynga till kunskap för redan invigda kommer man säkert långt med. Rödhårig är du också till råga på allt helvete och såna saknar ju en själ säger ett ordspråk och det vete fan om det inte stämmer.