Wednesday, February 15, 2017

När mobbarna har makten

När jag reste på Balkan på 90-talet reflekterade jag ofta över hur dramatiskt det politiska ledarskapet skiljer sig mellan olika tider, länder och kulturer. I början av 90-talet hade det forna Jugoslavien kastats in i ett blodigt inbördeskrig. Grannar hade blivit fiender. Ett folkmord utspelades framför Europas ögon.
Hur var det möjligt? Min slutsats då, var att utvecklingen, även om det på Balkan fanns en folklig misstänksamhet mot andra folkslag, hade kunnat ta en helt annan väg om regionen haft annat än macholedare som Milosevic, Karadcic och Tudjman.
Jag reste bland ruinerna av städer som Mostar och Sarajevo, och undrade vad det egentligen är som händer i ett samhälle när det politiska ledarskapet börjar låta som skolgårdens mobbande machokillar? Vad är det som gör att den sortens ledarskap plötsligt blir efterfrågat? Och vad är det som gör att det motsatta är fallet? Att en befolkning och ett system plockar fram politiska ledare som gör tvärtom om; söker dialog och samtal snarare än gapig konfrontation och våld.
Johan Hiltons krönika om Donald Trump som en av dessa skolgårdsmobbare (DN 15/2) påminde mig om de där frågorna.
Den gången tänkte jag att svaret var demokratiska traditioner och robusta institutioner som befrämjar tolerans. Ett samhälle kan inte lättvindigt ta klivet från en auktoritär, våldsbenägen politisk kultur till en samtalskultur baserad på respekt och öppenhet. Det tar tid. Det kräver att samhället lyckas, och sen lyckas igen, och igen. Till slut är strukturerna, och ledarkulturen, en annan. Balkan hade inte tagit sådana steg på 90-talet.
I dag måste vi tyvärr ställa oss den omvända frågan: vad är det som driver processen i andra riktningen? Varför går vi mot en mer auktoritär kultur? Svaret är antagligen rädsla. På Balkan var människor livrädda när ett auktoritärt med stabilt system skulle bytas mot något annat. Mellantiden präglades av anarki.
Även här finns en parallell till skolgården. Liksom Hilton var jag en av dem som inte passade in där, som inte var tillräckligt bra på att slåss, som smög längs väggarna, var lite för intresserad av böcker, lite för smal och benig, för att matcha det smala register av personligheter som accepterades. Styresformen måste nog definieras som anarki. Den starkes rätt. En rationalitet inte helt olik krigstillståndet.
En sådan miljö föder en enorm rädsla. Och det är inte de som är längst ned som ger mobbarna makt. Det är de som är näst längst ned. De som är livrädda för att kana ned ytterligare ett pinnhål i skolgårdshierarkin. 
Även det blir en iskall parallell till de amerikanska och europeiska samhällen som nu lyfter in skolgårdsmobbare efter skolgårdsmobbare i maktens centrum. 

1 comment:

Theresa williams said...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}