Friday, March 24, 2006

Sveriges svar på Lilo & Stitch?

Det har skrivits spaltkilometer om moderaternas stöld av socialdemokraternas slogan: Alla ska med. Ett rakare och mer fientligt övertagande har inte skådats sedan Per-Albin snodde över Folkhemmet nån gång i tidernas begynnelse.
Vad få uppmärksammat är att hela konceptet mycket väl skulle kunna vara stulet av... Stitch.
Just det, den lille utomjordingen i Disneyfilmen Lilo & Stitch, som kom för några år sedan (och som för övrigt min tvååriga dotters stora favorit).
I slutet av filmen har Lilo, flickan som blivit Stitchs vän på jorden, kidnappats av ett monster från yttre rymden, och Stitch formulerar med stor möda sina första ord i livet: "Ingen lämnas utanför".
Och så inleds rymdjakten.
Alla ska med.
Ingen lämnas utanför.
Vi är alla en stor familj och nu drar vi ut i rymden och rädddar Lilo.
Det är alltså så långt svensk politisk retorik nått år 2006. Till samma nivå som en Disney-sensmoral konstruerad för att attrahera tvååringar.
Dessutom tror jag att både Persson och Reinfeldt får svårt att framställa sig själva som svensk politiks svar på Lilo & Stitch.
På den punkten kan de aldrig matcha miljöpartiets två språkrör. Vem som är vem får ni gissa själva. Kolla på den här Disneylänken.

1 comment:

Eric Sundström said...

Kul att ha dig bloggosfären, Jesper. Och jag misstänker faktiskt att du är en sanning på spåren vad gäller kopplingen mellan valslogan och Disney. Återkommer i ämnet.