Friday, September 22, 2006

Vad händer med biståndet?

Folkpartiet sålde ut familjepolitiken, centern gav upp energipolitiken och kristdemokraterna backade på fastighetsskatten. Frågan är vad som händer med biståndet, en fråga där ingen uppgörelse gjordes innan valet.
När den borgerliga regeringen tog över i Danmark får några år sedan var just det ett av de första områden som fick stryka på foten. Påhejade av det främlingsfientliga Dansk folkeparti valde regeringen Fogh-Rasmussen bland annat att skära bort det bistånd som kanaliserades via de fackliga organisationerna.
I Sverige har moderaterna deklarerat att man vill kapa i biståndet. Men vilken del? Mot bakgrund av moderaternas övriga profil blir det knappast den del som handlar om att underlätta för svenska företag utomlands som får stryka på foten. Återstår gör då antingen katastrofbiståndet eller det bistånd som fördelas till och kanaliseras via det civila samhället. Carin Jämtin prioriterade under sin tid som biståndsminister projekt som handlade om arbetslivets villkor och medborgerliga rättigheter i utvecklingsländerna. Vad blir det med Reinfeldt?

No comments: