Thursday, November 16, 2006

Myten om de glada uppåtstävande

I en bloggtext argumenterar nyliberalen Johan Norberg för att USA inte bör höja landets minimiöner, som demokraterna vill. Han hänvisar till siffror som visar att 60 procent av alla som arbetar med minimilön ett år har höjt sin inkomst året efter. En högre lön från början höjer tröskeln för de som vill in på arbetsmarknaden, anser Norberg.
Tyvärr kan jag inte se att hans statistik stödjer tesen att arbetarna i USA gör en social karriär. Att 60 procent höjt sin inkomst året efter kan faktiskt lika gärna betyda att lönen är så dåligt att de måste skaffa sig ett jobb till, vid sidan av, för att få det att gå ihop. Många tvingas ju göra så. Det är definitivt bevisat. Och även om en del höjer sin lön efter första året på ett uselt betalt jobb: varför skulle det vara ett argument emot att höja ingångslönen? Det är väl fortfarande en miserabel inkomst för de 40 procent som inte höjer den?
Johan Nordbergs ovilja att låta de med lägst löner få en något bättre inkomst avslöjar tydligt var den nyliberala högern står i frågan om fattigdomen. Vissa måste vara fattiga för att samhället ska fungera, är grundtanken.

10 comments:

Anonymous said...

Tino_G--> Lysande recension!

Anonymous said...

Vore det inte rimligare att doma politiska projekt efter effekt snarare an syfte?

Hojd minilon som gor folk arbetslosa ar helt enkelt daligt, aven om den genomfors av en "godhjartad" vanster.

Hansa said...

Jesper Bengtsson är full av goda föresatser och ser dessutom skarpsinnigt att Johan Norberg vill andra människor ILLA. Han är ju NYLIBERAL HÖÖÖÖÖÖGER!

Kom dock att tänka på den gamla devisen "Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser"..

Anonymous said...

Jag tycker att demokraterna borde höja minimumlönen till 1000 dollar i timmen.

Anonymous said...

Tomten är tidig i år.....

Anonymous said...

....och då menar jag Tomten

Anonymous said...

Hej Jesper,

Nej, det handlar inte om att folk börjar dubbelarbeta eftersom den löneökning som jag skrev om syftade på TIMLÖNEN.

Per Skedinger, som lyfte fram statistiken först, svarar dig direkt på min blogg: http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=11&year=2006#1995

Vänliga hälsningar,
Johan

Anonymous said...

...och så var det inte så mycket kvar av den argumentationen. Ibland är det så ruskigt skönt att stå på rätt sida (den högra).

Jonas Barkå said...

Så då var myten om "myten om de glada uppåtsträvande" krossad. Dessutom kanske något slags nytt rekort i hur enkelt det var. Nu återstår väl för vänstern att falla tillbaka på sitt senaste påfund, att pengar och valfrihet gör människor olyckligare.

Anonymous said...

Vad pinsamt det blev för den här Jesper, vad ska han göra nu?