Det verkar nu klart med EU:s tjänstedirektiv, och det ser riktigt bra ut. I alla fall om man jämför med det förslag kommissionen lade fram för ett par år sedan. Ursprungslandsprincipen är struken och medlemsländerna har rätt att undanta offentliga tjänste, som skola och vård, från konkurrensprincipen. Det betyder att kollektivavtalen är räddade, liksom arbetsrätten och en del andra hyggligt viktiga saker som stod på spel.
Europaparlamentet ska visserligen behandla frågan ännu en gång, men det blir nog mest en expeditionsaffär eftersom ministerrådet antog grunderna i det förslag parlamentet redan godkänt en gång.
Det finns en del småknepigheter kvar. Vad händer till exempel när medlemsländerna ska anmäla nya regler till kommissionen? Var går då gränserna för direktivet? När ska öppenhet gå före nationella intressen? EG-domstolen kan få en del kniviga fall att avgöra i framtiden.
Som Mats Engström konstaterar på Aftonbladets EU-blogg är detta i alla fall en seger för den europeiska fackliga rörelsen, som efter en viss startsträcka mobiliserade alla krafter mot kommissionens urspungliga förslag. En enig europeisk fackföreningsrörelse, kanske ska tilläggas. Även facken i de nya medlemsländerna stödde kampen.
No comments:
Post a Comment