Wednesday, May 31, 2006

Maud bygger broar - men inte över floden

Centerns partiledare har en märklig förmåga att inleda sina meningar med ett resonemang, och avsluta med ett helt annat.
Jag lyssnade på hennes försök att förklara omsvängningen i kärnkraftsfrågan.
Maud sa:
”Den nuvarande strategin att avveckla har inte lyckats på 35 år, så kanske är det dags att byta strategi.”
Hon lyckades inte förklara på vilket sätt en avveckling gynnas av att hon nu väljer att bryta med de partier som vill avveckla för att istället samarbeta med partier som till och med vill bygga ut kärnkraften.
Maud sa:
”Istället för att avveckla en reaktor till under nästa mandatperiod ska vi satsa på vindkraft och andra alternativa energikällor.”
Hon glömde nämna att de båda frågorna hänger ihop. Så länge politikerna är otydliga om kärnkraftsavvecklingen får alternativen svårt att växa sig starka, för energibolagen satsar inte på dem.
Maud sa:
”Vi måste ha breda uppgörelser om energipolitiken, därför väljer jag nu en bred uppgörelse med de andra partierna i alliansen.”
Rent logiskt var detta nog det mest spektakulära Maud sa om partiets nya linje. Hur kan en uppgörelse bli bredare om man skär av hela vänsterblocket och vänder sig helt och hållet till de andra borgerliga partierna? Det är ungefär som att bygga broar för att förbättra vägnätet, men glömma bort att broarna med fördel dras över floden om de ska göra någon nytta.
Sanningen, som Maud inte kan prata om, är ju att centern numera gör allt för att det ska bli en borgerlig regering efter valet i höst. Då är inte ens energipolitiken helig.
Jag kan tänka mig att det sitter många centerpartister ute i stugorna och undrar vad som hänt med deras gamla hederliga folkrörelseparti.

1 comment:

Anonymous said...

Looking for information and found it at this great site... what is celexa product cisco consultant