Saturday, October 21, 2006

Nuder med foten i klaveret

I Ekots lördagsintervju fick Per Nuder svara på kritik mot partiledningen som Nisha Besara framfört i en intervju i tidskriften Arena. Nisha hade sagt det många känt under de senaste åren, att partiet under Persson fått lägre till tak, att den som protesterat mot ledningens linje riskerat att åka ut med fötterna före.
Nuder höll inte med, men hans sätt att avfärda Nisha måste ändå betraktas som milt uttryckt patroniserande. Hon kunde inte uttala sig i frågan, menade Nuder, för hon hade bara arbetat som "brevsvarare i statsrådsberedningen".
Dels kan man fråga sig varför hennes eventuella position som brevsvarare skulle diskvalificera henne från att ha en åsikt. Dels måste Nuder har missförstått något. Nisha Besara har varit aktiv i socialdemokratin i åratal. Både i studentförbund, SSU och Stockholms län. Hon var ombud därifrån vid den senaste partikongressen. Hon har arbetat som sakkunnig åt Jens Orback med ansvar för integrationsfrågorna, varit chefredaktör för Tvärdrag och nu ledarskribent på Aftonbladet.
Nuders sätt att avfärda kritiken blev nu istället en sorts bekräftelse på Nisha Besaras ursprungliga ståndpunkt.
Nuder kom inte inte riktigt runt frågan med sin klapp-på- huvudet-mentalitet. Han satte foten rätt i klaveret.

7 comments:

Jonas Morian said...

Hans uttalanden är faktiskt spektakulärt korkade! Måtte den mannen aldrig bli partiledare. Jag kommenterar saken här.

Anonymous said...

Så sant. Hur i h-e kan man uttrycka sig så? Tidigare har det ofta varit dumt och obegripligt (t ex på kongressen 2004 om gjutjärnspannor och bakmaskiner och kongressen 2005 om att alla barn och gamla människor är så lika). Det här var dock direkt oroväckande. Är det så partiledningen ser på kritik?

Jesper Bengtsson said...

Detta är intressant. Många har hört Nuders inlägg och blivit förbannade. Både för det han sade om Besara och för att han hade så svårt att erkänna några konkreta brister, politiska eller personella, i den förra regeringen. Men så är han ju också mer än någon annan vid sidan av Perrsson förknippad med Perssons regeringstid.

Claes Nordmark said...

Pär Nuders kommentar i Aftonbladet gjorde inte situationen bättre för honom...

http://www.aftonbladet.se/vss/ledare/story/0,2789,915290,00.html

Anonymous said...

Men herregud! Om man inte håller med en sk. ung kvinna så tillhör man tydligen någon slags "grabbkultur". Det är bara sorgligt att höra alla proffstyckare som hållit käften i 12 år nu helt plötsligt tro sig veta att allt är Göran Perssons och hans grabbgängs fel att vi förlorade valet.

Anonymous said...

Nuders uttalande visar bara att han är osexig på fler än ett sätt...

Kul att ha hittat hit. Du behövs Jesper. Om du startar parti nån dag så röstar jag på dig.

Jesper Bengtsson said...

Tack! Och kul att ha dig med i diskussionen, som börjar ta fart i bloggvärlden. Men i socialdemokratin är det fortfarande ett tassande, som i grunden handlar om att man inte vågar uttala sig för mycket förrän positionerna är klara. Inte så intellektuellt stimulerande, if you ask Percy Nilegård, typ.