Thursday, March 15, 2007

Är detta verkligen framtiden?

LO öppnar för mer kärnkraft i Sverige. Handen upp den som är förvånad. Det har legat i luften ett tag; IF Metall och några andra industrirunga förbund har tryckt på. Även Seko sägs ha drivit en positiv linje, var det mandatet nu kommit ifrån.
Själv är jag mer än skeptisk. Självklart kan vi inte fortsätta med kol och olja. Klimatförändringarna är det tyngsta argumentet, men det finns fler, bland annat säkerhetspolitiska. Men kärnkraft? Den enda energikällan där en olycka (hur osannolik den än må vara) kan leda till en mänsklig och ekologisk katastrof för generationer. Den enda energikälla som lämnat efter sig ett avfall som är livsfarligt i tiotusentals år. Den enda energikälla där det inte skulle krävas mer än en välriktad stingermissil från någon obskyr terrorgrupp för att driva fram just den där mänskliga och ekologiska katastrofen.
Är det verkligen framtiden?
Men alternativen håller inte måttet! säger ni kanske. Nej, inte än. Så är det förstås. Men samtidigt har det gått snabbare framåt med vind- och solkraft än någon kärnkraftskramare trodde var möjligt för bara tio år sedan. Och problemet är att varje gång landet skjuter upp besluten om att fullfölja avvecklingen innebär det också att man riskerar att skjuta upp elkraftindustrins satsningar på dessa alternativ, eller för den delen samhällets vilja att energieffektivisera.
Kärnkraften behövs just nu eftersom vi byggt in oss i det elförsörjningssystemet. Jag tillhör inte dem som anser att vi ska stänga allt nu. Men jag är helt säker på att kärnkraften av ekonomiska och miljörationella skäl är på väg ut. Förr eller senare.

No comments: