Tuesday, February 27, 2007

Medier utan moralisk kompass

Varför går det inget journalistdrev mot Carl Bildt? frågar Moa Matthis retoriskt på DN:s kultursidor i dag. Varför inte Bildts optioner och krigslobbying, när drevet lättvindigt drar igång för Tobleroneaffärer, tv-avgifter och andra saker.
En bra fråga, som hon dock ger ett lite halvfärdigt svar. Matthis menar att journalistiken bara är förmögen till de enklaste moraliska ställningstaganden. Men får inte "ljuga, hora eller fiffla". Ett mer komplicerat korrupt system, med tjänster och gentjänster i den internationella storpolitiken kommer svensk journalistik inte åt.
Det stämmer nog, men frågan är om inte problemet snarare är journalistikens frånvaro av moral. De senaste årens drev har nästan uteslutande gått igång när en politiker kunnat beslås med att inte leva som han eller hon lär. Journalisterna jämför bara det sagda med det gjorda och det enda moraliska ställningstagandet de levererar är att man inte bör göra så.
Det leder till en journalistik som lätt kan fälla en politiker som påstår sig ha en hög moral, men den kommer inte åt de som erkänner att de är skitstövlar.
Laila Freivalds fälldes första gången på en lägenhetsaffär av en typ som hennes regeringskollega Björn Rosengren knappt behövde försvara när han gjorde på samma sätt. En miljöpartist som kör en SUV är moraliskt klandervärd. En moderat som gör samma sak kan man inte kritisera.
En tidning måste ha ett filosofiskt centrum, brukar Anders Ehnmark säga. Kanske är oförmågan att komma åt Bildt ett tecken på att det saknas ett sådant.

Saturday, February 24, 2007

Stort och smått i nyheterna

"Ett nytt blodigt attentat i Bagdad ökar motsättningarna mellan Shia- och Sunnimuslimer i Irak, och så hettar det till i bottentstriden i hockeyns elitserie."

Påannons för 22-nyheterna i TV4 den 24/2 2007.

Fanns det ingen med förnuftet i behåll på redaktionen den kvällen?

Thursday, February 22, 2007

Urinetown i Hälleforsnäs

Det var några dagar sedan jag bloggade nu. Otroligt vad mycket energi det går åt när barn har vattenkoppor! Dessutom sitter jag med slutredigeringen av en översättning som jag jobbat med lite över vintern. Ett lite udda projekt i min värld; jag översätter musikalen Urinetown till svenska.
Den utspelar sig i en abstrakt framtid där ett privat företag fått monopol på att driva offentliga toaletter, och på grund av vattenbristen i världen är det förbjudet att uträtta sina behov någon annanstans. En bisarr story med kopplingar till en högst konkret politisk verklighet. Ironierna i dialogen, de bisarra sångtexterna och ständiga helomvändningar i intrigen gör att det aldrig blir plakatmässigt. Musiken är fantastisk och pjäsen är som en mix av Monty Python och Brecht.
Helt i min smak.
Musikalen har dessutom gjort oväntad succé på Broadway och fått flera Tony Awards. Information om den hittar ni här.
Min översättning ska sättas upp på Kolhusteatern i Hälleforsnäs i sommar. Premiär den 20 juli. Det blir bara 13 föreställningar så passa på att boka nu!

Tuesday, February 13, 2007

Ännu ett "rykande vapen"

Dagens ledare i New York Times skräder inte orden i sin kommentar till Bush-administrationens försök att knyta vapenfynd i Irak till Irans högsta politiska ledning. Tidningen skriver:

"How little this administration has learned from its failures is a constant source of amazement. It seems the bigger the failure, the less it learns."

Argumenten kring Irans inblandning i Irak (som är uppenbara på ett geopolitiskt plan) påminner mycket om Colin Powells klassiska kalkonbriefing inför FN:s säkerhetsråd i februari 2003. Den gången "bevisade" Bush-administrationen att Saddam hade fabriker som framställde massförstörelsevapen. Powells vittnesmål smulades i tusen bitar av Hans Blix några dagar senare, och några vapen har ännu inte hittats i Irak.

NY Times konstaterar krasst att Bush, om han verkligen vill få någon ordning på kaoset i Irak, måste sluta drömma om ännu ett regimskifte och börja förhandla med de politiska ledarna i Iran.

Obegriplig besparing på EU-debatten

Göran Färm, en av landets bästa EU-debattörer, har idag återvänt till Europaparlamentet. Han petades från sin ordinarie plats efter två framgångsrika personvalskampanjer i förra valet och har sedan dess varit konsult med inriktning på just EU-frågor.
I dag skriver han ett inlägg på Europaportalen, där han bland annat kritiserar regeringen för att skära ned på stödet till EU-debatt i Sverige. Han skriver bland annat:

"I det läget är det tragiskt att regeringen k
näcker en av de viktigaste delarna av den svenska EU-politiken, nämligen stödet till debatten och den folkliga förankringen. Till och med i Norge, som inte är med i EU, kan man få stöd för att arrangera spännande möten om Europafrågor. Men inte i Sverige.
Stödet till fackens Brysselkontor försvinner. Stödet till debatten på skolor och i folkrörelser rustas ner. De förnämliga skrifter och hemsidor som Kommittén för EU-debatt har arrangerat läggs ner. Och uppenbarligen finns det ett hot även mot denna förnämliga institution – Europaportalen."

Jag håller med. Särskilt beklagligt är det att fackföreningsrörelsens nyhetsbrev från Bryssel försvinner. Det har gett en initierad och saklig rapportering inom ett område där nyhetsrapporteringen i övrigt är skral.

Tuesday, February 06, 2007

1970-talets skola "revisited"

Skominister Jan Björklund föreslår en uppdelning av gymnasieskolan. I framtiden ska det finnas en praktisk inriktning, en sorts lärlingsutbildning, som inte ger behörighet till högskolan, och en teoretisk inriktning, där de "mest studiemotiverade" ska gå.
Björklund säger att det är framtiden, men i mina öron låter det som en återgång till den skola vi hade på 1970- och 1980-talen. Innan samhället begrep att framtidens kunskapssamhälle kräver att alla lär sig mer, även av teoretiska kunskaper. En mekaniker, truckförare eller ett vårdbiträde klarar sig inte längre utan engelska, matte och svenska. Världen ser inte ut så. Inte längre. De som lämnas utan dessa grundläggande kunskaper blir lurade av skolsystemet.
Ingvar Persson har skrivit bra om detta på Aftonbladets ledarsida i dag.

Monday, February 05, 2007

Logiken, Borg?

En bred majoritet av alla småbarnsföräldrar skulle vilja minska sin arbetstid för att ha mer tid för familjen, visar en ny undersökning.
Det vore en katastrof för ekonomin, säger finansminister Anders E. Borg.
Är det därför regeringen ska lägga fram ett förslag om vårdnadsbidrag?

Thursday, February 01, 2007

Låt planeten andas några minuter

Ikväll har organisationen Planet Alliance (vet inte så mycket om den) utlyst fem minuter av totalt elstopp. De uppmanar alla att stänga av alla eldrivna apparater mellan 19.55 och 20.00. Lite fånigt, men också symboliskt intressant, inte minst mot bakgrund av FN-rapporten om klimathotet som presenteras imorgon, som visar att temperaturen kan komma att öka med sju grader under det här seklet. Sju grader!
Och så ser man på tv från USA hur George Bush gör en stor sak av att han vill minska oljeförbrukningen med 20 procent, fast den som läser det finstilta inser att det det handlar om 20 procent mindre först när man tagit med den förväntade ökningen av oljebehovet i beräkningen. Bushs "tuffa" plan handlar i princip om att USA om 20 år ska konsumera lika mycket olja som idag.
Samtidigt får den svenska regeringen kritik av miljöorganisationer för att de inte tar fram konkreta mål för klimatpolitiken.
Handen upp den som tror att såna vaga ambitioner räcker för att häva den globala uppvärmningen?