Monday, April 03, 2006

Facket över gränserna - det fungerar!

Det kommer fler upplyftande exempel på att de fackliga organisationerna börjar fatta hur den nya världen fungerar. På hemsidan för Europafacket för offentliga tjänster, EPSU, läser jag att fackförbund i EU och USA tänker göra gemensam sak mot den tyska energijätten Eon.
För drygt ett år sedan gick Eon med på att bara anställda fackligt ansluten personal vid ett kraftverksbygge tillsammans med det amerikanska företaget Louisville Gas and Electric.
Men nu har Eon ändrat sig. De följer inte uppgörelsen.
”Det skulle vara ett exempel på sällsynt dåligt socialt ansvar om Eon fortsätter konfrontera de amerikanska fackföreningarna”, säger Jan Willem Goudriaan, generalsekreterare för EPSU.
Det är bara att hålla med. Samtidigt är det upplyftande att se hur de olika fackliga organisationerna samordnar sina aktioner över gränserna. Eon är ett av världens största energibolag, med verksamhet i Sverige, Storbritannien, Holland, Italien, USA, Rumänien och en handfull andra länder. Det säger sig självt att ett företag av den kalibern har alla möjligheter att spela ut fackföreningar som inte håller koll på vad som händer i de andra länder där företaget verkar.
I det här fallet tycks påtryckningarna vara mest av politisk natur; en uppmaning till Eon att följa sina egna moraliska koder. Det kanske inte räcker hela vägen, men det är en början.

No comments: