Wednesday, August 30, 2006

Reinfeldts tyska resa

Den 23 augusti, drygt tre veckor innan valet, reste Fredrik Reinfeldt till Tyskland för att hälsa på sin partikollega, förbundskansler Angela Merkel. En symbolmättad resa. Ett försök av Reinfeldt att framstå som en internationell statsman, fast han i praktiken nästan helt saknar internationell erfarenhet.
Moderaterna vill gärna förknippas med de tyska kristdemokraterna. Merkel styr idag över ett mittenorienterat konservativt parti och hon leder en bred koalitionsregering. Ändå uppgav Reinfeldt efter besöket i Berlin att han inte rest dit för att få politisk inspiration. ”Alla länder har sin särprägel”.

Faktum är dock att moderaterna på flera punkter har en politik som drar åt det tyska systemet. Först och främst vill de kraftigt sänka skatterna i Sverige. På sikt ska de närma sig ”genomsnittet i Europa”. De vill också sänka både taket och ersättningsnivåerna i sjukpenningen och a-kassan. Det skulle urholka den generella välfärden och göra den mer lik den tyska/kontinentala modellen. Hela den borgerliga alliansen har nu dessutom ställt sig bakom kristdemokraternas krav på kommunala vårdnadsbidrag, ett förslag som leder till att fler kvinnor riskerar att slås ut från jobbet. I Tyskland är bara 29 procent av alla kvinnor mellan 25 och 44 år ute på arbetsmarknaden. Där måste kvinnor välja mellan jobb och barn.

Desto intressantare då, att många tyska politiker i dag blickar mot Sverige och den nordiska välfärdsmodellen. Frågan diskuterades på ett intressant seminarium med Arbetarörrelsens ekonomisk råd nyligen. I Sverige hittar tyskarna beviet för att höga skatter inte är något hinder för en effektiv ekonomi. Svensk ekonomi har gått som tåget under de år Tyskland haft stora problem med tillväxten. För tyskarna visar det svenska exemplet också att en generell välfärd, där även medelklassen får ut pengar från systemen, är mer kostnadseffektiv än mer selektiva modeller.
Merkel står på flera punkter kvar i en solid konservativ position, men har höjt skattetrycket (om än marginellt) samtidigt som tillväxten ökat. Regeringen har dessutom valt att satsa på utbildning för arbetslösa, istället för att försöka tvinga ut dem på arbetsmarknaden genom sänkta ersättningsnivåer.

Så Reinfeldt gjorde nog klokt i att distansera sig från tysk politik, samtidigt som solade sig i strålarna från den kvinna som pekats ut som Europas nya ”politiska centrum”.
Å andra sidan, påpekar en tidigare svensk diplomat jag talar med, så kan det vara värt att påminna om hur det faktiskt gick i det tyska valet. I opinionsmätningarna gick Merkels parti mot ett lysande segerval. När rösterna räknats hade hon tvärtom tappat väljare.
Om några dagar är det val i Sverige.

No comments: